Haşere İlaçlama

Unknown | 04:55 | 0 yorum

Vücutlarının küçük olmasına rağmen çevreye ve insana verdikleri zarar bakımından son derece yol edici olan haşereler dünyada ilk yaşam formlarının tarihi kadar eskiye dayanan bir yaşam mücadeleli vardır. Bu mücadelede galip çıkan bir taraf yoktur. Yapılan en uygun yöntem bu zararlı hayvanları yani haşereleri ilaçlama yöntemi ile kontrol altına almaktır.

Dünya tarihinde bu zararlı hayvanların yol açtıkları ölümcül vakalar birçok kuşağın, neslin yok olmasına yol açmıştır. Hem vücut yapıları hem dayanıklı olması ve her koşula son derece iyi olan uyum sağlama yetileriyle her tülü koşullarda yaşamaktadırlar. Tarımsal alanlarda, şehirlerde ve ormanlar çok fazla zarar veren türlerin bulunduğu gibi, insan yaşamının devamı sağlayan besilerin üretimine katkıda olan böcekler de vardır. Fakat zarar veren haşere türü her zaman için daha fazladır. Bu tür haşerelerle mücadele için belirlemiş bazı yöntemler vardır. En etkilisi olan ilaçlama yöntemi günümüzde yaygın bir şekilde kullanılır. Belirli devreler halinde, ilaçlama işlemi yapılarak üreme, yayılma gibi durumların önüne geçilir. Bu haşerelerin kendi içersinde sınıflandırılması, kategorik bir ayrıma tutulması haşere ile mücadelede etkinlik ve başarı sağlamaktadır. Uzman kadrolarca sağlık bakanlılığının izin verdiği kimyasal ilaçları kullanarak etkili bir haşere mücadelesinde başarılı olma yüzdesi çok fazladır. Bir haşerenin ortalıkta gezdiğini görmek diğerlerinin de her an her yerde olacağına işarettir. En fazla yayılan haşere türleri hamam böceği, ara Fatma, kırkayak türü böceklerdir.

Bu tür böceklerin yapısını inceleyen bilim insanları hayranlıklarını her fırsatta dile getirmişlerdir. Bu böceklerin eko sistemlerini çözmek, insan olan zararını en aza indirmek için uzun çalışmalar yapmaktadırlar. Böcek ve haşere ilaçlama işi uzmanlık isteyen bir iştir. Her önüne gelen bir ilaçlama pompası alarak giriştikleri ilaçlama işinden çoğu zaman zehirlenerek veya hastalanarak çıkmaktadırlar. Önemli bir teknik ve meslek bilgisi gerektiren haşere ilaçlama işi son yıllarda bilinçlenen ülke insanınım ile hızla büyüyen bir sektör haline gelmiştir. Doğru, yerinde ve zamanında ilaçlama müdahalesi ile bu zararlıların önüne set çekilmiş olur. Ama köklerin binlerce seneden beri kurutamamışızdır.

Kategori:

0 yorum